-

Gözden kaçırmayın

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Dans Tiyatrosu Etkinliği19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Dans Tiyatrosu Etkinliği

Muş İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı dedektör köpekler, terör, uyuşturucu, kaçakçılık ve asayiş konularında operasyonlarda önemli roller üstleniyor.

Kentteki çeşitli operasyonlarda kullanılan toplam 20 dedektör köpek, koku alma becerileri ve özel eğitimleriyle suçla mücadelede kritik öneme sahip. Bu köpekler, uyuşturucu madde arama, erzak tespiti, iz takibi, mayın ve bomba arama gibi farklı alanlarda görev alıyorlar.

Köpekler, her gün 10 farklı bölümden oluşan kondisyon parkurunda eğitim görüyorlar. Bu eğitimler sırasında uyuşturucuyu saklandığı en zor yerlerden veya patlayıcıları arazide kolayca bulabiliyorlar.

Köpek Tim Komutanı Uzman Jandarma 6. Kademeli Çavuş Semih Santur, köpeklerin zorlu eğitim programlarından geçirildiğini ve her türden arama faaliyetlerinde jandarma personeline büyük destek sağladıklarını ifade etti. Santur, dedektör köpeklerin her gün çeşitli engellerden oluşan parkurlarda eğitildiğini ve operasyonlarda jandarmanın en büyük yardımcısı olduğunu belirtti.

Uyuşturucu madde arama eğitmeni olarak görev yapan Santur, köpeklerin uyuşturucu madde bulunması muhtemel alanlarda da kullanıldığını ve bu süreçte eğitimlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Eğitmenin köpeği olan Yöre ise Alman çoban köpeği cinsi ve 4 yaşında. Yöre, her gün düzenli olarak parkurda eğitim görüyor.